Afvigende vidneforklaringer gjorde udfaldet

Tirsdag idømte retten i Århus en ung, kvindelig studerende 30 dages ubetinget fængsel for hån, trusler om vold mod civile betjente i tjeneste samt at have ramt en betjent på skinnebenet. Dermed gav dommeren betjentene medhold i sagen.

Af Maiken Friis Lange

En situation, der løb af sporet natten til 14. september 2014 i forbindelse med eventet Mejlgade For Mangfoldigheden, førte i dag til, at en 23-årig pige blev idømt 30 dages ubetinget fængsel. Hun er kendt skyldig for at have kaldt en politimand for ”svin” og ”pansersvin” samt at have truet med at sparke politiet i skridtet og have ramt en politimand på skinnebenet.

De to involverede politimænd afgav tirsdag forklaring i byretten, og de forklaringer danner grundlag for dommen. Dommerne anser deres forklaring som troværdige, fordi de stemte overens. Derudover vurderer dommeren, at betjentene foretog en lovlig anholdelse.

Flere øjenvidner, herunder den dømtes venner og kæreste, afgav også forklaringer. Dommeren lagde vægt på, at den tiltalte, vennerne, kærestens forklaringer ikke stemte overens på en række vigtige punkter. For eksempel fremgik det ikke klart af vidneforklaringerne, om den 23-årige frivilligt fulgte med betjentene til en snak lidt væk fra gruppen. Fælles for dem alle er, at de ikke har set den tiltalte hverken sparke ud efter politiet eller at ramme en civil politibetjent på skinnebenet. De har heller ikke hørt hende råbe ”pansersvin”.

 

Uklarhed om det var politiet

Grunden, til at den ophidsede situation opstod, var, at to civile betjente opsøgte en gruppe unge, for at tjekke at de ikke havde hash. Gruppen bestod af 5-6 personer, der sad og drak øl og røg cigaretter, inden de skulle til en koncert ved Mejlgade For Mangfoldigheden. Den 23-årige pige troede ikke på, at de to mænd var fra politiet og kalder dem derfor ”svin”. Det var starten på en optrapning af situationen, som udvikler sig forskelligt ifølge betjentene og den tiltalte.

Flere af de unge vidner fortæller i retten tirsdag, at det var uklart om det var politiet, der henvendte sig, fordi de var klædt i hættetrøjer. Der gik, ifølge vidnerne, et stykke tid inden mændene viste politiskilt, og da de endelig gjorde det, var det meget kort.

Den 23-årige pige, der kun tilstår at have sagt ”svin”, hævder, at hun blot sagde ”svin”, fordi hun ikke vidste, hvem de to mænd var. Ifølge hende selv var det sagt humoristisk og med et glimt i øget.

Den tiltale ankede på stedet dommen til frifindelse.

 

Vinkelsætning: Jeg vil fortælle at hån og trusler om vold giver 30 dages fængsel fordi politiets forklaringer var de mest troværdige.

Korrekturlæst af Christian Kjær

Tegn: 2494

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*
*