Danmarks Naturfredningsforening støtter besøgscenter inden for kystbeskyttelseslinjen

Danmarks Naturfredningsforening og Stevns kommune er begge interesseret i at formidle verdensarven Stevns Klint. Derfor er de enige om placeringen af besøgscentret i indenfor kystbeskyttelseslinjen.

Af Maiken Friis Lange

På lokalt plan kan Danmarks Naturfredningsforening, DN, og Stevns kommune blive enige om, at det planlagte besøgscenter samt placeringen i Boesdal Kalkbrud er en god idé.

En af DN’s landsdækkende mærkesager er, at beskytte naturen mod bebyggelse inden for kystbeskyttelseslinjen. Besøgscentret i Boesdal Kalkbrud kommer til at ligge inden for det beskyttede område på 300 meter, og alligevel bakker DN’s lokalafdeling op.

”Vi vil meget gerne have mulighed for at formidle Stevns Klint og verdensarven. Så ideen om et besøgscenter er vi stærkt positive over for, fordi det har en vigtig formidlingsmæssig rolle,” siger lokalformand for DN Stevns, Michael Løvendal Kruse.

Kommunen er interesseret i formidling og turismevækst

Med UNESCOs udnævnelse til verdensarvslisten, så følger også en formidlingsforpligtigelse, som Borgmester Mogens Haugaard Nielsen (V) vil løfte med besøgscentret. Men samtidig er der også en økonomisk gevinst, fordi kommunen forventer, at det vil tiltrække flere turister. Derfor er placeringen i netop Boesdal Kalkbrud optimal.

”Boesdal har de infrastrukturelle muligheder til at bære det besøgsantal, vi forventer. Det ligger tæt på Rødvig og offentlig transport, tæt på havnen, hvor der kommer mange sejlere. Så det vil være tilgængeligt for turister, mere end det er Højerup,” siger Mogens Haugaard Nielsen.

Kommunen forventer, at besøgscentret årligt vil tiltrække 34.000-51.000 mennesker, og turismeerhvervet vil opleve en stigning på 25 %.

Formidling vejer tungere end naturbeskyttelse

Selvom Boesdal Kalkbrud er menneskeskabt, så er naturen unik, fordi den har lagt urørt hen i mange år. Der er flere sjældne planter, svampe og biller i området. Det er arter, som muligvis vil blive udryddet, når besøgscentret kommer til at ligge i Boesdal.

”For formidlingen er det i den grad er relevant, at det ligger kystnært og indenfor det område, som vi normalt gerne vil friholde for byggeri. Det er en logisk følge af, at vi ønsker at formidle noget der er enestående. Og så må vi se på hvilke skader det kan give for naturen, og hvad vi kan gøre for at kompensere for det,” siger Michael Løvendal Kruse

DN Stevns peger på, at lige meget hvor besøgscentret kommer til at ligge, vil det komme i karambolage med den natur, der er verdensarv.

 

 

Korrekturlæst af Anders

Vinkelsætning: Jeg vil gerne fortælle, at DN Stevns er enige med kommunen om etablereingen af et nyt besøgscenter på trods af, at det ligger inden for kystbeskyttelseslinjen.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

*
*